JAH!

Dalton Jansen
za 16 nov en zo 17 nov
za 16 nov 2024
en
zo 17 nov 2024

Hoe blijf je hoopvol in een omgeving die niet accepteert dat mensen van kleur dezelfde rechten hebben? Vijf performers zoeken naar hun identiteit en verhoudingen tot elkaar. Wat betekent het om vader en zoon te zijn? Welke trauma's geef je door en welke laat je los? Hoe vorm je je eigen visie en waarden als zoon met een vader die opgegroeid is in een complexe wereld waarin hij niet volledig zichzelf kon zijn? 

Tip van onze collega

”Dalton Jansen is een activist, hij maakt ruimte voor performers die je te weinig ziet en vertelt over onderwerpen die te weinig gehoord worden. Die urgentie zie en voel je in zijn werk, met sterke emoties maar ook in een lekkere flow."
- Marc Maris (dansprogrammeur Korzo)

Dalton Jansen baseerde JAH! op het verhaal van zijn eigen vader, die als jonge Curaçaose immigrant in de jaren negentig naar Nederland kwam en vanuit het gedachtengoed van de Rastafari zijn zoon opvoedde. 

Met JAH! hoopt Dalton stereotyperingen te ontmantelen: Rastafari zijn betekent meer dan alleen dreadlocks, cannabis en reggae. Het is een levensstijl van vrede, liefde en harmonie. Rasta’s voelen zich sterker verbonden met de natuur, de aarde, de community en het spirituele. Wat kunnen we daarvan leren in deze tijd waarin polarisatie en individualisme hoogtij vieren?

JAH! is een ode aan de zwarte man in een westerse wereld en een viering van vaderschap.  

Over 'de Coproducers'

Twaalf Nederlandse theaters zijn onder de noemer de Coproducers gezamenlijk coproducent voor theater- en dansmakers. Een ontwikkelingsrol voor het theater, productiebijdrage en gegarandeerde speelbeurten voor bespelers. De Coproducers is opgericht in 2013 om vraag en aanbod dichter bij elkaar te brengen én het gat op te vangen dat ontstond door de subsidiekorting op productiehuizen. Jaarlijks ondersteunt de Coproducers twee nieuwe vlakke vloerproducties: dit jaar is JAH! één van die producties. 

Credits

choreografie en concept Dalton Jansen
cast Lucien Denny, Jason Winter, Shaquille George, Romano Haynes
eindregie Timothy de Gilde
tekst Maarten van Hinte
scenografie Julian Maiwald 
kostuumontwerp Erik Bosman 
lichtontwerp Jasper Nijholt
muziek Tom van Wee 
adviseur dans en muziek Gerleen Balstra, Frie Trustfull
coproductie Theater Rotterdam, Stichting BlackBirds, De Coproducers, Summer Dance Forever