Martijn Gijsbertsen

EUTERPIANS

LeineRoebana | Elisabeth Hetherington | Marianna Soroka | Maya Fridman
do 30 jan - 20:00
do 30 jan 2025
20:00
  • do 30 jan 2025
    20:00
    Theater aan het Spui
    Zaal 1

De nieuwe voorstelling van choreografenduo LeineRoebana verbindt de vreugde en creativiteit van muze Euterpe met de onweerstaanbaarheid van de Sirenen en het strijdvaardige van de Amazones.
Ze maakt de kracht van vrouwen door de eeuwen heen zichtbaar.
EUTERPIANS is een ode aan de vrouw.

EUTERPIANS bevindt zich in het grensgebied van een dansvoorstelling en concert waar dans geregeld de rol overneemt van de klank en musici de piketpaaltjes in de ruimte plaatsen. In de voorstelling wordt een samenwerking aangegaan met drie even voortreffelijke als uiteenlopende musici:

met zangeres Elisabeth Hetherington, in wiens dartele danslichaam een duizelingwekkende sopraan huist,
met de peilloze diepten van de gevierde celliste Maya Fridman
en met de aardse klanken van percussioniste Marianna Soroka, die met even veel gemak thuis is op klavier, vibrafoon of psalterium (snaarinstrument uit de klassieke oudheid).

Samen met de choreografen en dansers van LeineRoebana nemen ze het vrouwelijke in kunst en leven tot uitgangspunt. Niet consequent of uitputtend, maar zelfbewust, vanzelfsprekend en met lichte ironie nemen vrouwen het heft in handen.

Vanaf de allereerste noot komt het podium tot leven door een samensmelting van oude en hedendaagse klanken, van Hildegard von Bingen tot Kate Moore, van Maddalena Casaluna tot Calliope Tsoupaki, van experiment en percussie tot harmonische compositie, van alledaagse bewegingen en gebaren tot complexe choreografie.

Publieksonthaal: inleiding op het toneel

Voorafgaand aan de voorstelling nodigt LeineRoebana haar publiek uit om kennis te maken met de dansers, musici en choreografen voor een bijzondere inleiding op het toneel: een half uur voor aanvang gaan de zaaldeuren open voor het bij het publiek inmiddels geliefde publieksonthaal.

Bijzondere ervaringen tijdens het maakproces en inspiratiebronnen worden gedeeld en er is de mogelijkheid om vragen te stellen, terwijl de dansers en muzikanten zich opwarmen en voorbereiden op de voorstelling. Aansluitend op het publieksonthaal begint de voorstelling.

In de media

Over eerdere voorstellingen van LeineRoebana:

‘’Het is een verademing weer eens dans te beleven waar musici en dansers elkaar op de planken uitdagen, inspireren, aanvullen en aanvuren’’
Javier López Piñón, THEATERKRANT

“Een speelse samensmelting van livemuziek, zang, dans en gesproken tekst, in alles één troostrijk gebaar.” Annette Embrechts, DE VOLKSKRANT

Over LeineRoebana

Choreografen Andrea Leine en Harijono Roebana werden onlangs voor hun bijdragen aan de Nederlandse dans bekroond met de Prijs van Verdienste van Dansersfonds’79. Uit het juryrapport:

“imponerende voorstellingen, die altijd volstrekt eigen zijn en vaak een verrassende wisselwerking laten zien tussen dans en de meest uiteenlopende muzikale stijlen.”

Het dansgezelschap vervult door haar unieke, eigenzinnige danstaal en werkwijze een geheel eigen plaats in de Nederlandse en internationale danswereld. Het gezelschap staat bekend om het opwindende fysieke dansidioom en de centrale rol van live uitgevoerde muziek in het werk.

De producties van LeineRoebana verrassen met bijzondere vervlechtingen van hedendaagse dans, tekst, vormgeving en de meest uiteenlopende muzikale klankkleuren.

Met nieuwsgierigheid zoekt LeineRoebana de dialoog op met andere culturen, subculturen, diverse maatschappelijke sectoren en verschillende kunstdisciplines. Met de overtuiging dat openheid en kwetsbaarheid de motor zijn voor vernieuwing. Muziek heeft een gelijkwaardige plaats in de gelaagde producties en bewegen zowel dansers als musici.

Credits

concept en choreografie: Andrea Leine, Harijono Roebana
dansers en musici: Andrea Pisano, Timon De Ridder, Aika Goto, Benedita Crispiniano, Saoirse Lambkin O’Kane, Mariví van den Hooff, Elisabeth Hetherington (zang), Marianna Soroka (percussie), Maya Fridman (cello)
lichtontwerp: Jeroen Smith