De plantage van onze voorouders

Orkater
do 5 sep en vr 6 sep
do 5 sep
en
vr 6 sep

Na groots succes is De Plantage van onze voorouders terug, ditmaal in de Koninklijke Schouwburg! Twee vrouwen. De ene stamt af van tot slaaf gemaakten en de ander heeft voorouders die aandeel hadden in de plantages. Ze gaan samen op zoek naar hun gedeelte geschiedenis. Een muziektheatervoorstelling naar de gelijknamige bekroonde podcast, met actrices Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld.

★★★★ Volkskrant: "Een persoonlijk-historisch document en een scherp portret van een tijdgeest die worstelt (of, erger: niet worstelt) met het koloniale verleden."

 

Er is een Surinaams buffet, dus je kunt gezellig komen eten. Het kaartje voor de maaltijd kost €12,50. Je kunt tot 16:00 uur op de dag van tevoren een kaartje voor het eten bestellen via onderstaande links. Er zijn vegetarische opties, namelijk tahoe en tempeh.

 

buffet 5 sept

 

buffet 6 sept

Gezamenlijke koloniale geschiedenis

Wanneer Maartje Duin erachter komt dat haar voorouders eigenaren waren van een suikerplantage, zoekt ze contact met Peggy Bouva, nazaat van de tot slaafgemaakten. Samen proberen ze grip te krijgen op de gezamenlijke koloniale geschiedenis en alles wat daaruit is voortgevloeid.  Orkater bracht dit bijzondere verhaal naar het toneel. Malou Gorter (bekend van o.a. Oogappels) en Manoushka Zeegelaar Breeveld (eerder te zien in o.a. Woiski vs. Woiski en De Gliphoeve) spelen de rollen van Maartje en Peggy en er is uiteraard een hoofdrol voor muziek.  

Op zoek naar familiegeschiedenis

In de podcast De plantage van onze voorouders gaat Maartje Duin op zoek naar de sporen van het slavernijverleden in haar familiegeschiedenis. Zij ontdekt dat haar voorouders bij de afschaffing van de slavernij mede-eigenaar waren van een suikerplantage. Maartje zoekt contact met de nazaten van de tot slaafgemaakten: de familie Bouva. Samen met Peggy Bouva reconstrueert ze het verhaal van de plantage. 

Plantage Tout Lui Faut

Hun ontmoeting is het begin van een zoektocht waarin ze elkaar spiegelen, confronteren en bevragen. Samen gaan ze terug naar een gedeeld verleden, naar de plantage Tout Lui Faut in Suriname, de plek die hun voorouders verbindt. Steeds meer wordt duidelijk hoe de historische ongelijkheid tussen de vrouwen doorwerkt in het heden. De livemuziek, die zowel uitbundig als introvert is, maakt het verleden voelbaar, verklankt verhalen waar nog geen woorden voor zijn en klinkt als het gesprek stilvalt.  

 "Alhoewel het bewustzijn over de Nederlands koloniale geschiedenis de laatste jaren groeit, is het gesprek over wat het persoonlijk nog altijd teweeg brengt nog maar net begonnen. We willen met deze voorstelling perspectieven delen en bevragen om te kunnen verbinden en uiteindelijk te helen." - Manoushka Zeegelaar Breeveld 

In de media

"Absoluut hoogtepunt is de muziek door Shauntell Baumgard en Yariv Vroom, tevens componist, die samen een batterij aan instrumenten bespelen." - Het Parool 

"Door op momenten ook als zichzelf op het podium te staan, voegen de actrices een nieuw perspectief toe aan het toch al zo rijke, genuanceerde bronmateriaal" - ★★★★ de Volkskrant

Credits

concept Manoushka Zeegelaar Breeveld | regie Geert Lageveen | tekst Bodil de la Parra  | spel Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld | muziek ntb | scenografie Mathieu Wijdeven | kostuums Annique Nahumury (Terror Kittens) | lichtontwerp Stefan Dijkman | gebaseerd op de Prospektor / VPRO podcast De Plantage van onze voorouders 

Foto: Anne Claire de Breij