De Laatste Getuigen 2022 - Joods in de oorlog en daarna

Elk jaar vertelt Het Nationale Theater op 4 mei de verhalen uit de oorlog. Na eerdere edities over onder meer de Atlantikwall, het Oranjehotel en kind zijn in de oorlog, kijken we nu naar de verhalen van de Joodse gemeenschap – niet toevalligerwijs in hetzelfde jaar waarin we de Leedvermaak trilogie spelen.

In de Koninklijke Schouwburg

Op woensdag 4 mei kan het programma De Laatste Getuigen weer plaatsvinden in de Grote Zaal van de Koninklijke Schouwburg. Eerst kijken we samen naar de twee minuten stilte op de Waalsdorper vlakte. Direct daarna begint De Laatste Getuigen.

Kaarten

Ook online weer te zien

Net als voorgaande jaren hebben we de verhalen gefilmd en daar een documentaire van gemaakt. De getuigen en de acteurs komen aan het woord.

Dit jaar hoor je de verhalen van deze laatste getuigen:

Bekijk hier de documentaire uit 2021 terug
Bekijk hier de documentaire uit 2020 terug
Bekijk hier de documentaire uit 2019 terug
Bekijk hier de documentaire uit 2018 terug

Deze acteurs lezen de verhalen van De Laatste Getuigen:

Leest het verhaal van Herman Kupferschmidt
Alwin Pulinckx
"Een zekere Heukels neemt de fotozaak over. Heukels is één van de meest beruchte figuren uit de bezettingstijd en kwelt ons op alle mogelijke manieren. M’n vader is niet bestand tegen de spanningen, die de bijna dagelijkse besprekingen met Heukels met zich meebrengen en dus moet ik deze alleen voeren. Ik sta op de rand van instorten."
Leest het verhaal van Rebecca van Leeuwen
Dionne Verwey
"Mijn grootouders zijn één dag voordat ze zouden onderduiken verraden, voor tien gulden, daar heb ik vaak over nagedacht, en veel over gedroomd, toen ik een jaar of achttien, negentien, twintig was."
Leest het verhaal van Jetje Spetter
Edith Andriesse
"Ach, wat moet ik verder vertellen? Dat ik daarna moet onderduiken? Van het ene naar het andere adres gesleept wordt? Dat ik gék word van de benauwde huislucht? Wild van angst om mijn verslapte ledematen? Dat ik alleen nog hoop eens te sterven?"
Leest het verhaal van Jacqueline Kupferschmidt
Emma Buysse
"Als kind dacht ik: ik wil viool spelen. Maar dat mocht niet, ik móest piano spelen. Toen mijn moeder overleed, wist ik dat er ergens een kist was met twee violen erin. Eén daarvan bleek door mijn grootvader gemaakt te zijn. Hij was vioolbouwer, daar heeft zij nooit wat over gezegd!"
Leest het verhaal van Liesje Spetter
Erna van den Berg
"Na de capitulatie waren de Duitsers zo slim zich de eerste tijd koest te houden, maar heel langzaam kwamen anti-joodse veranderingen. Iedereen werd uit zijn baan gezet. Vaders zaak, een maatkleermakerij, werd geconfisqueerd. Ik werkte als achttienjarige illegaal bij een broodfabriek op kantoor."
Leest het verhaal van Menno van der Reis
Joris Smit
"Hij kende de Duitse mentaliteit en wist: als een Duitser je een grote bek geeft, moet je daar een grotere bek overheen geven! Hij werd naar Hollands Spoor gebracht en toegeblaft door een Obersturmbahnführer. En toen gaf hij die kerel toch een grote bek terug, in vloeiend Duits. Die man was totaal verbouwereerd."
Leest het verhaal van Gabriel Italie
Mark Rietman
"Vele uren raakt men kwijt met wachten: voor het brood, het warme eten, de koffie, bij de kapper, bij het bad enz. Dit hoort bij het sjnorrer-leven, dat men hier leidt. Sjnorrers zijn we, vooral wanneer we hunkerend met ons etensbakje in de rij staan. Men wil ons blijkbaar tot paupers maken. Bezitloos en smerig."
Leest het verhaal van Fanny Bernstein
Myrthe Huber
"Wij woonden in Rijswijk en op 4 mei werd in het oude stadhuis een krans gelegd. Wij gingen als kind, mijn moeder ging nooit mee, mijn vader en wij gingen naar het park. En het was de eerste keer dat ik mijn vader zag huilen. Ik was zes of zo. Ik vroeg: “Huil je nou?” - “Nee, ik heb wat in mijn oog.”"
Leest het verhaal van Chaija Meijer
Sharlee Daantje
"Mijn opa ging groenten en fruit halen in het Westland, daar werd hij opgepakt. Ze komen allebei in Westerbork terecht en hebben elkaar daar weer ontmoet. Ik heb nog een kaartje van ze ontvangen! “De volgende week naar Polen!” staat erop, met potlood geschreven."

Voorgaande edities

Dit is de achtste editie van De Laatste Getuigen. Lees meer over de voorgaande edities en kijk eerdere afleveringen van de documentaire terug.

De Laatste Getuigen 2021 - Je vergeet het nooit | Kind in de oorlog

De Laatste Getuigen 2020 - 75 jaar vrijheid

De Laatste Getuigen 2019 - het Oranjehotel

De Laatste Getuigen 2018 - Verzet