Emma Buysse: "Ik dacht: misschien moet ik maar mijn eigen pad bewandelen"
“Mensen denken vaak dat ik Indisch ben. Maar dat is niet zo”, zegt Emma Buysse, vierdejaars aan de Toneelacademie Maastricht. Ze loopt stage bij de voorstelling De eeuw van mijn moeder, een familieverhaal over de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland. “Ik ben één zestiende Peruaans en één zestiende Chinees. De oma van mijn oma woonde in Peru. De opa van mijn oma was een handelaar uit China. Ze hebben elkaar in Lima ontmoet en kregen twee dochters. Zij overleed vrij vroeg. Hij is toen met de kinderen naar China teruggegaan.”
“Mijn overgrootmoeder ging werken als kindermeisje bij een rijke familie op de Java-China-Japanlijn. Via die familie ontmoette ze machinist Kees. Ze hebben altijd contact met elkaar gehouden. Dat vind ik heel knap, want dat was in die tijd niet eenvoudig. Uiteindelijk is ze met hem meegegaan naar Groningen en daar is mijn oma geboren.”
“Mijn vader is ondernemer”, vertelt Emma. “Mijn moeder is presentatietrainer. Ik denk dat ik van haar het creatieve heb. Van mijn vader heb ik de ondernemingsgeest. Doorzettingsvermogen heb ik van beiden meegekregen. Ik heb vier keer auditie moeten doen om toegelaten te worden in Maastricht. De eerste keer was ik 18. Ik wist meteen: hier hoor ik thuis. Ik werd telkens afgewezen, maar ik kwam wel ieder jaar een ronde verder.”
Inmiddels was Emma aangenomen op de Acteerschool Rotterdam en heeft daar drie jaar gestudeerd. “Ik dacht: misschien moet ik maar mijn eigen pad bewandelen. Ik maakte zelf al voorstellingen. Vaak waren die geïnspireerd door het feminisme. Ik denk dat verschillen tussen mannen en vrouwen grotendeels worden opgelegd door de maatschappij. In mijn voorstelling Send me dickpics better than your diginity had ik de traditionele man-vrouwverhoudingen omgedraaid.”
“Uiteindelijk is het gelukt”, zegt Emma, “toen belden ze uit Maastricht: we willen graag dat je hier komt. Mijn droom kwam uit. Dat is wat ik jonge mensen wil meegeven: blijf geloven in je dromen en werk er hard voor. Als je iets graag genoeg wil, gebeurt het ook, dat weet ik zeker.”
De eeuw van mijn moeder
Regisseur Eric de Vroedt dook zijn familiegeschiedenis in en schreef een verhaal over zijn eigen moeder, de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland en welke sporen die nalaat in een familie. Een fantastische cast, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal opnieuw tot leven in een marathonvoorstelling. De eeuw van mijn moeder is vanaf september 2022 te zien in de theaters.