Voorstellingen in oorlogstijd
Gedurende de oorlog blijft de heer Leendert Trouw, in dienst als administratief medewerker en later als beheerder, werken in de schouwburg. Door de heer Trouw weten we veel van wat zich tijdens de oorlog afspeelt.
Luchtalarm tijdens voorstelling
Zo vertelt de heer Trouw dat in het begin van de oorlog de Nederlandse actrice Charlotte Köhler een voorstelling speelt in de propvolle schouwburg. Tijdens de voorstelling gaat er een luchtalarm af. Iedereen hoort het, ook Charlotte Köhler. Ze pauzeert even en zegt tegen het publiek op de galerijen: ”Kom maar even naar beneden”. Dat doet men. Iedereen blijft rustig. Na tien minuten hervat Köhler de voorstelling.
Radio Oranje
Een enkele keer gaat een Nederlandse voorstelling nog door. ‘’Mevrouw, het is 7 uur, de hoogste tijd,’’ waarschuwt een dienstbode in een van de Nederlandse voorstellingen. De zaal applaudisseert, want om 7 uur komt Radio Oranje in de lucht. Dit soort zinnen worden in de oorlog speciaal in de stukken verwerkt voor het Nederlandse publiek.
Het Residentie Tooneel naar de Princesse Schouwburg
In 1942 moet het Residentie Tooneel noodgedwongen verhuizen naar de kleinere Princesse Schouwburg. Opmerkelijk genoeg vaart het gezelschap hier wel bij. Het bezoekersaantal groeit met vijfentwintig procent en het Residentie Toneel wordt nog meer 'voor en door het volk van Den Haag'. De nieuwe bezoekers zijn jonger en beduidend minder chic dan het reguliere publiek.
Het nieuwe publiek krijgt stevig repertoire voorgeschoteld en luistert met gespitste oren, in de hoop een verwijzing naar de bezetting te vinden. Ook de toneelschrijfkunst floreert onder de bezetter. Aangezien de meeste buitenlandse toneelstukken verboden waren, krijgen veel Nederlandse schrijvers de kans hun debuut te maken.