Een filosofische blik op sterven

Filosofie in Den Haag | Dennis de Gruijter | Sabine Netters
ma 18 nov - 20:00 - 21:00
ma 18 nov
20:00 - 21:00
  • ma 18 nov
    20:00 - 21:00
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Filosofie in Den Haag organiseert op maandagavond 18 november een bijzondere avond met twee onderdelen: de bekendmaking van de laureaat van de Spinozalens 2025 en de filosofische ontmoeting Een filosofische blik op sterven.

20.00 uur Laureaat Spinozalens 2025

De laureaat van de Spinozalens 2025 wordt bekendgemaakt door juryvoorzitter prof. dr. Huub Dijstelbloem, directeur van het Institute for Advanced Study (IAS) van de Universiteit van Amsterdam en hoogleraar Wijsbegeerte van de wetenschap, technologie en politiek.

De Spinozalens is en prestigieuze internationale onderscheiding voor denkers over ethiek. Eerdere winnaars waren Bruno Latour en Martha Nussbaum. Voor 2025 is gekozen voor het onderwerp ‘toekomstbestendige solidariteit’. De laureaat 2025 wordt deze avond bekendgemaakt. In november 2025 zal de prijs aan de beoogde denker overhandigd worden in Den Haag.

20.20 uur Filosofische ontmoeting, een filosofische blik op sterven

We zijn allemaal sterfelijke wezens. Meestal staan we daar niet al te vaak bij stil totdat we gedwongen worden om dat wel te doen, bijvoorbeeld door ziekte. De manier waarop we omgaan met de dood, die van onszelf en naasten, is de afgelopen decennia behoorlijk veranderd. We zijn steeds meer gaan geloven dat het leven maakbaar is en daarmee ook de dood. Zeventig procent van de mensen overlijdt verwacht, we willen tot het einde toe graag regie houden.

Denken over leven én de dood is een geliefd onderwerp voor (klassieke) filosofen . Wat kunnen we van hen leren? Bestaat er een filosofische blik op sterven? De Stoïcijnse filosoof Seneca bijvoorbeeld raadde de mensen aan om te leven met de dood voor ogen. Je hele leven is een voorbereiding op je sterven. Kan de filosofie ons handreikingen doen als het gaat om doodgaan? En hoe verhoudt deze filosofische blik zich tot ons maakbaarheidsdenken?

Sabine Netters is internist-oncoloog en gespecialiseerd in palliatieve zorg en zij zal vanavond haar kennis en ervaringen delen over haar werk, het begeleiden van mensen in hun stervensfase. 

Dennis de Gruijter, filosoof en Stoïcijns coach, vertelt hoe klassieke filosofen nagedacht hebben over de dood.

Het publiek kan met beide gasten in gesprek gaan, het is immers een onderwerp wat iedereen op een dag treft.

Over de gasten

Dennis de Gruijter

De Gruijter is filosoof, schrijver, podcaster en Stoïcijns coach. Na vijftien jaar werkzaam te zijn geweest als docent filosofie in het voortgezet onderwijs richtte hij De Stoïcijnse School op. Een plek waar kennis en kunde over de klassieke ‘zorg voor de ziel’ en de Stoïcijnse filosofie als een manier van leven bijeenkomen en toegankelijk worden gemaakt voor een hedendaags publiek. Als coach helpt hij professionals en organisaties bij het Stoïcijns aanpakken van problemen en uitdagingen. In 2025 verschijnt zijn inleiding op het klassieke Stoïcijnse denken.

Sabine Netters

Netters is internist-oncoloog en gespecialiseerd in palliatieve zorg. Samen met Sander de Hosson richtte zij Carend op, een organisatie die staat voor Care at the End of Life. De bestaansreden van Carend is: iedereen de beste zorg krijgt, ook als je niet meer beter wordt. 
Carend geeft hier op meerdere manieren invulling aan. Een belangrijke manier is door bewustwording te creëren over wat sterven eigenlijk is en wat er gebeurt in de mens tijdens deze fase. Dit doet Carend zowel voor zorgverleners als voor de hele maatschappij, in de hoop dat sterven weer als een natuurlijk onderdeel van het leven wordt gezien.