Paul Tolenaar

Freek de Jonge

Vrede op Aarde
za 14 dec en ma 23 dec
za 14 dec 2024
en
ma 23 dec 2024

Op 20 juni presenteerde Freek de Jonge zijn nieuwe boek De Zeeuwse Jaren in de Haarlemse schouwburg. Het was precies 55 jaar geleden dat Neerlands Hoop daar in première ging. Tot verrassing van het publiek maakte Freek er à l' improviste een heuse confèrence van met veel trefzekere verwijzingen naar de actualiteit. Een enkele toeschouwer verzuchtte de 'oude Freek' weer te hebben gezien. Het gaf de 80-jarige komiek het vertrouwen een eerder afgezegde tournee in een iets andere vorm weer op te pikken. Minder voorstellingen, kleinere zalen en dichter in de buurt onder het motto: Vrede op Aarde.

Over Freek de Jonge

Aan het begin van zijn carrière vormde Freek de Jonge samen met Bram Vermeulen het duo Neerlands Hoop in Bange Dagen. Samen veranderden ze het aangezicht van het Nederlandse cabaret voorgoed. Daarna ging Freek solo en bleef zichzelf vernieuwen. Van een hechte dramatische eenheid uit het begin van zijn solocarrière, naar een veel speelsere opbouw daarna, inclusief enkele programma’s die louter uit muzikale nummers bestaan.

In totaal is dit meer dan 50 jaar theater waar maar één werkelijke 'rode draad' doorheen loopt: de lach. De grappen vormen iedere voorstelling opnieuw de bouwstenen voor het dramatisch geheel. Ze zijn het fundament voor Freek’s parabels en andere verhalen. Dit alles met maar één doel: het publiek in de spanningsboog van de avond vangen en tot volledige overgave dwingen, zodat het wonder kan geschieden, het wonder van de totale concentratie: het absoluut denken aan totaal niets.