Chyramain van Kempen: "Er was geen verleden meer, zei ze"
“Het is een vaag familieverhaal. Een mysterie eigenlijk.” Chyramain van Kempen, geboren in 1991 te Haarlem, zoon van Jeffrey van Kempen en Liesbeth de Jong, Indisch bloed, krijgt zijn vinger er niet achter. “Ik vraag mijn vader er geregeld naar, maar een duidelijk beeld van mijn Indische familiegeschiedenis krijg ik niet. Mijn vaders verhalen wisselen ook steeds.”
De vader van Chyramain kwam op 4 of 6-jarige leeftijd naar Nederland. “Ook zijn leeftijd is niet helemaal duidelijk. Wat ik wel weet is dat mijn oma samen met mijn vader naar Nederland kwam. Het schijnt dat mijn oma stel op sprong haar spullen pakte, haar zoon mee nam en wegging. Of dat echt waar is weet ik niet. Mijn opa Sudjadi, een militair, bleef achter in Indonesië. Op het moment dat mijn vader in Nederland kwam, werd er geen Indonesisch meer gesproken. Dat mocht niet van zijn moeder. Er was geen verleden meer, zei ze.”
Chyramain, regie-assistent bij De eeuw van mijn moeder, wil het liefst alles uitpluizen. “Er is een document van de Nederlandse Marine en Inlichtingendienst in Nederlands-Indië over onze Indische familietak dat nog tot 2025 verzegeld moet blijven. Ik ben zo benieuwd wat daarin staat!” Hij vervolgt: “Ik ben dol op verhalen. Alhoewel, de preken van mijn vader – ik noemde ze preken, omdat ze gerust 2 uur konden duren – waren wat minder gewenst. Als ik, toen ik jong was, iets niet had gedaan, terwijl dat wél afgesproken was, begon mijn vader met een ellenlange uitleg. Over hoe het bij hem vroeger was. Een monoloog eigenlijk. Hij sprak, ik moest luisteren.”
Chyramain komt, naar eigen zeggen, uit een enorm liefdevol gezin. “Ik mocht worden wie of wat ik wilde zijn. Mijn vader was militair, net als zijn vader dus. Mijn moeder heeft altijd gedanst. Bij Toppop bijvoorbeeld, in het ballet. Ik heb die Betamax-banden wat afgekeken! Het is heel waardevol als je vrij bent in je keuzes. Bij ons thuis was alles goed, maar heel belangrijk: je moest wel weten waarom je dingen wilde of deed. Het doel moest helder zijn.” Chyramain besluit lachend: “Dat zit er van jongs af aan ingebakken en ik ga daar nog steeds wel goed op, ja.”
De eeuw van mijn moeder
Regisseur Eric de Vroedt dook zijn familiegeschiedenis in en schreef een verhaal over zijn eigen moeder, de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland en welke sporen die nalaat in een familie. Een fantastische cast, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal opnieuw tot leven in een marathonvoorstelling. De eeuw van mijn moeder is vanaf september 2022 te zien in de theaters.