Prikkelsignalen: Antigone

In dit document kun je lezen wat de prikkelrijke momenten in de voorstelling zijn. Zo kun je je voorbereiden op je theaterbezoek, als je daar behoefte aan hebt. Dit document gaat over zintuigelijke prikkels, zoals harde geluiden en lichteffecten.

N.B. Onderstaande tekst bevat inhoudelijke informatie over de voorstelling. We geven uiteraard geen grote spoilers weg, maar wil je je graag volledig laten verrassen, dan kun je het beter niet lezen.

Lees meer over het prikkelarme ontvangst in de Koninklijke Schouwburg ⭢

Algemeen

De voorstelling duurt ongeveer 1 uur en veertig minuten. Er is geen pauze.

Antigone is een voorstelling waarin tekst centraal staat. Er wordt veel in gesproken, vooral in dialoogvorm en op hoog tempo. Er zijn veel snelle wisselingen van emoties. Zeker in de tweede helft van de voorstelling spreken de personages vaak met verheven/schreeuwende stem. Er zijn zeven personages: Antigone, Ismène, Kreon, Eurydice, Haemon, de wachter en de assistent van Kreon.

Antigone heeft weinig heftige licht- en geluidsprikkels, afgezien van één scène met veel flitsend licht. Hieronder lees je wat de prikkelrijkere momenten in de voorstelling zijn en na hoeveel minuten die ongeveer plaatsvinden. De precieze tijden kunnen per voorstelling verschillen. 

Prikkeltijdlijn 

00.05 De deur links opent, plotseling fel licht stroomt naar binnen.

00.20 De twee deuren slaan hard dicht.

00.25 Antigone praat terwijl ze eet.

00.35 Nadat Antigone Ismène de deur uit duwt en die haar nog naroept, begint een scène met muziek, dans en na een tijdje ook felle flitsende lichten. De scène duurt ongeveer vijf minuten. Voor wie niet tegen lichtflitsen kan, kan het goed zijn om de theaterzaal even te verlaten.

00.45 Complete donkerslag.

01.15 Een onrustige scène. Veel geschreeuw en rennende personages over het toneel. Muziek zwelt aan, vervolgens donkerslag.

01.25 Donkerslag. Daarna direct fel, wit licht.

01.30 Ismène moet plotseling overgeven en doet dit zichtbaar op het toneel.

Feedback

Dit document is gemaakt door HNTonbeperkt, de afdeling van Het Nationale Theater die zich bezighoudt met toegankelijkheid. Hebben we volgens jou iets gemist? Heb je tips voor ons? We horen het graag. Vul de vragenlijst in voor jouw feedback. Stuur je liever een mailtje? Dat kan naar onbeperkt@hnt.nl.