Battlefield of Dreams

Theater Utrecht | Floor Houwink ten Cate
do 1 mei - 20:00
do 1 mei
20:00
  • do 1 mei
    20:00
    Koninklijke Schouwburg
    Grote zaal

Battlefield of Dreams is een muziektheatervoorstelling, documentaire en opera in één en gaat over een van de grootste existentiële vragen van onze tijd: to reproduce or not to reproduce? Battlefield of Dreams transformeert het theater tot een vruchtbaarheids-en abortuskliniek waar fictie en realiteit elkaar kruisen. De voorstelling laat de onzichtbare en ongehoorde verhalen zien over de to be or not to be’s die we met ons meedragen. Beide uiteinden van het spectrum, abortus en IVF, worden vanuit verschillende uitgangspunten samen op het podium getoond.

Onze baarmoeders zijn de meest politieke organen die we hebben. Hoewel de baarmoeder diep in onze buik verborgen zit, lijkt het ook een algemeen eigendom te zijn. Er wordt macht over uitgeoefend, er worden rechten op geclaimd en vooral: iedereen heeft een mening over of en hoe we er gebruik van maken. Dit geldt vooral als het gaat om abortussen en vruchtbaarheidstrajecten zoals IVF. Maar tenzij je ze van dichtbij meemaakt, kun je je nooit voorstellen hoe impactvol deze ervaringen zowel psychologisch en fysiek zijn. De pijn, schaamte of misschien wel vreugde die ze veroorzaken. 

Battlefield of Dreams is het verhaal van vrouwen die wel of niet het recht hebben om te kiezen en alle medische procedures moeten ondergaan. Maar ook het verhaal van mannen die onmiskenbaar deel uitmaken van het reproductievraagstuk, zowel in de private als in de publieke sfeer; als slachtoffers van het systeem en als daders van datzelfde systeem. En zeker ook het verhaal van de (gender)queers die belangrijke en nieuwe perspectieven op deze kwestie introduceren en onze interpretaties van ouderschap aanscherpen. 
 

Over de makers

Theater Utrecht is het stadsgezelschap van Utrecht en maakt nadrukkelijk geëngageerd theater, gericht op existentiële thema’s. Altijd in een nieuw verhaal, en in nieuwe vormen. Ze putten daarbij uit alle mogelijke bronnen: van persoonlijke verhalen, literatuur en muziek tot modehuizen, popcultuur en clubs. Hun makers experimenteren ongeremd met nieuwe technieken, vertelvormen en publieksrelaties en zo verkennen ze doelbewust de uiterste reikwijdte van het theater.