Componist Huba de Graaff vond in de nalatenschap van haar ouders brieven en foto’s van haar oom van moederskant die vocht in Indonesië voor het Nederlandse leger. In scherp contrast staan alle documenten die ze aantrof bij haar Indo-opa van vaderskant. Hij bleek bevriend te zijn geweest met leden van het Indonesisch anti-koloniale verzet. Ze is het levende product van twee families, die de twee kanten van deze koloniale oorlog belichamen.
De Graaff maakte naar aanleiding van deze vondsten een voorstelling zoals alleen zij dat kan: een onorthodoxe opera waarin ze het genre binnenstebuiten keert. Met oorspronkelijke radiotoespraken als leidraad voor de historische vertelling. Het fenomeen vibrato wordt metafoor voor het geweld van de westerse expansiedrift: een overdonderend en geforceerd opera-vibrato.
Lees meer over het project en de opera tekst, bekijk historische foto's en achtergrond interviews op de website:
Geweld & Vibrato website
Voorgesprek
Voorafgaand aan de voorstelling organiseert Museum Sophiahof een verdiepend voorgesprek. Journalist Eva Verboon gaat in gesprek met Carmen Prins – projectmedewerker bij Museum Sophiahof – en componist Huba de Graaf. Het gesprek zal gaan over hoe kunstenaars en erfgoedprofessionals omgaan met nog bestaande scheve machtsverhoudingen uit het koloniale verleden en welke blik zij hanteren in hun werk. Hoe geef je ruimte aan onderbelichte perspectieven, en welke verantwoordelijkheid draagt een maker in het herinterpreteren van geschiedenis?
Dit inspirerende gesprek vindt plaats van 19.00 tot 19.45 uur in de foyer van Theater aan het Spui. Het panelgesprek is gratis voor bezoekers van de voorstelling, aanmelden is niet nodig.
Combi-ticket theater & verdieping
Beleef niet alleen Geweld & Vibrato, maar verdiep je ook verder in de geschiedenis met Klub Buku: Zij wilden niet buigen bij Museum Sophiahof op zaterdag 7 juni 2025. Bezoekers van de voorstelling krijgen 50% korting op dit publieksprogramma op vertoon van hun theaterticket. De kracht en veerkracht van verzet staan centraal in deze editie van Klub Buku. Laat je meenemen in verhalen over moed en koloniale machtsverhoudingen en ontdek nieuwe perspectieven. Een uitgelezen kans om kunst en erfgoed samen te ervaren!