Verhalen van verwekkers

Mystha Mandersloot
di 4 feb - 20:30
di 4 feb 2025
20:30
  • di 4 feb 2025
    20:30
    Zaal 3
    De Constant Rebecqueplein 20A

Drie mannen geven vorm aan hun ervaring met abortus.


Als het over abortus gaat, dan praten we meestal over mensen met een baarmoeder. Dat mannen - en vooral mannen die wetten maken - zich niet moeten bemoeien met de keuze en het zelfbeschikkingsrecht. Maar zonder verwekkers hebben mensen met een baarmoeder geen ongewenste zwangerschap. Hoe ga je daarmee om als jij niet degene bent die zwanger is? Wat als iemand de zwangerschap wil houden en de ander niet? Wat is de rol van de verwekker?

Verhalen van Verwekkers toont een onderzoek naar abortuservaringen van (ex)partners, verteld door ervaringsdeskundigen. Het resultaat is een dynamische montagevoorstelling met onder andere een basgitaar, een vaderschapstest, disco dance moves, frikandel ofkroket, miscommunicatie en heel veel condooms.

In de media

"Eerlijk en kwetsbaar (...), met humor en ontwapening en vooral ook met heel veel respect en
compassie naar zichzelf, elkaar én hun toenmalige vriendinnen" - Theaterkrant

Reacties van het publiek

"Abortus zie ik snel als iets van ons of van mij. Maar nu zie ik dat een deel ook van hem is. Ik
vond het echt zo mooi om door deze voorstelling te mogen ontdekken."

"Dit is mij jaren geleden overkomen en toen kon ik er met niemand over praten. Jullie hebben woorden gegeven aan de dingen die ik voelde."

Over de Maker

Mystha Mandersloot is theatermaker en kunsteducator, afgestudeerd aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In haar werk houdt ze zich bezig met maatschappelijke vraagstukken aan de hand van persoonlijke verhalen. Mystha heeft drie jaar geleden voor een abortus gekozen en ervaart wat voor invloed het taboe kan hebben op haar leven. Met oprechtheid, muzikaliteit en humor probeert ze het gesprek rondom abortus open te breken. Eerder maakte ze de voorstelling ABORTUSVERHALEN, waarmee ze de Delft Fringe Festival Publieksprijs 2023 won.

 

Credits

Regie: Mystha Mandersloot I Spel: Ard Kok, Bob Donkers, Remijn WeijdemaI Productie: Bente de Bruijn I Regie-assistent: Eva Molhoek I Vormgeving: Ilse van Broekhoven I Sound Design: Ard Kok I Lichtontwerper/technisch producent: Maarten van Burken I Dramaturgie: Nicole van Hoeve Marketing: Zoë Lodewijks I Beeld: Sjoerd DerineI Speciale dank: Sofie de Vroom I Mede mogelijk gemaakt door: Janivo Stichting, Gemeente Utrecht en Delft Fringe Festival I Foto’s: Sjoerd Derine & Maurice Gemmeke