Nationale viering Dag van de Marrons 2024

Het Nationale Theater & Kula Skoro
za 12 okt - 15:00 - 22:00
za 12 okt 2024
15:00 - 22:00

Op zondag 12 oktober ben je bij ons van harte welkom bij de Nationale Viering van de Dag van de Marrons. Wereldwijd vieren de Marrongemeenschappen van Suriname en Frans-Guyana de strijd van hun voorouders tegen onderdrukking en voor vrijheid. In Nederland en België vindt deze viering jaarlijks plaats bij ons in de Koninklijke Schouwburg. Bijzonder is dat de gezagdragers van alle stammen hier samenkomen voor de Krutu (traditionele volksvergadering).

Dit jaar maakt Kula Skoro de muziektheatervoorstelling Aleke Blue Note. Een dagkaart voor de Dag van de Marrons is inclusief deze voorstelling.

Aleke Blue Note

Twee AfroNederlandse jongeren zijn actief in de Black Lives Matter movement. Ze zijn er recent achtergekomen dat hun Marron afkomst nauw verband houdt met de verzetsstrijd van hun voorouders tegen onderdrukking en slavernij. Daar verhouden ze zich graag toe. Maar dat er een hele Marron wij-cultuur bestaat met unieke zang- en dansstijlen is een compleet nieuwe wereld voor ze. Eerlijk gezegd hebben ze meer gehoord over de Wintirituelen uit de AfroSurinaamse cultuur dan hun eigen Marroncultuur en haar rituelen. Behalve dan de Gi Pangi (de volwassenverklaring voor meisjes) of de Gi Kamisa (de volwassenverklaring voor jongens), dat is pure Afro Glamour. Daar komen fashion en feest bij elkaar. Daar houden ALLE jongeren van.

Maar met je moeder mee moeten naar een overlijdensritueel in het binnenland van Suriname voor iemand die je zelf niet hebt gekend, daar is toch niks glamoreus of activistisch aan? Bovendien voelen ze zich nooit zo op hun gemak tussen al die oudere Marrons. Eerder een buitenstaander.

Vreemd genoeg blijkt in Suriname aangekomen dat zo een Booko De een supersociale en vrolijke aangelegenheid is. Het is feestvieren omdat de rouwperiode is afgelopen. Er vindt wel degelijk bonding plaats met lokale Marrons en niet alleen via het in elkaars armen dansen van de Aleke. Want ook zij strijden tegen discriminatie, tegen achterstelling en voor gelijke kansen. Alleen gaat het hier niet om zwart of wit. Maar om discriminatie tussen stads- en binnenlandbewoners.

Programma

Opening met Plengoffer

Markt (Wojo) met food, tassen, Pangi, Sieraden, Bijlmer Bookstore, Medicinale/rituele kruiden met ketels, hooglandrijst/kwak/kassababiri e.d., Black hairproducten

Afaka tekens kinderworkshop

Talkshow Radio Koyeba

Kuutu / gezagsdragers cirkelbijeenkomst

Vredeslezing

Theatervoorstelling ALEKE BLUE NOTE (Kula Skoro)

Afterparty met Aleke band verrassing uit Suriname!

Over Kula Skoro

Kula Skoro is bedacht en opgezet door Jose Tojo; theatermaker, percussionist en docent Afro-Surinaamse dans. De specifieke Afro-Surinaamse dansvormen die Kula ontwikkelt en overdraagt, zijn onderdeel van de Marroncultuur in Suriname. Het doel van Kula Skoro is deze mooie, elegante en oeroude dansvorm toegankelijk te maken voor en over te dragen aan een groter publiek.