Troost

Het Nationale Theater
Onderdeel van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945
do 15 aug - 16:00
do 15 aug
16:00
  • do 15 aug
    16:00
    Koninklijke Schouwburg
    Grote zaal
    Geweest

In Troost ontmoeten we Ella, een Indische vrouw die al jaren onderzoek doet om het verleden van vrouwen in voormalig Nederlands-Indie een plek te geven in de wereldgeschiedenis. In het onderzoek naar het verleden, komt ze ineens het verhaal van haar moeder Gina tegen. Gina had een droom om zangeres te worden en werd, terwijl ze zong in het kamp, op twaalfjarige leeftijd geselecteerd als troostmeisje. Aan dat lot ontsnapte ze ternauwernood door de scene die haar moeder in het kamp schopte. Ze dook onder bij een andere moeder in het kamp, terwijl ze zag hoe er steeds meer meisjes van haar leeftijd werden weggenomen. Als getuige van zo veel leed droeg Ella's moeder het verhaal van troostmeisjes een leven met zich mee.

Hoe leef je door als je weet dat je eigen lichaam het grootste gevaar is? Deze tekst gaat over vrouw-zijn, over het terug toe-eigenen van je lichaam, over het doorgeven van angst en het hervinden van je eigen vrijheid. 

Troost is een woedend, kwetsbaar en emotioneel verhaal over geweld op vrouwen in oorlog.

 

Toneeltekst

De tekst TROOST werd geschreven door Melissa Knollenburg in opdracht van Het Nationale Theater. Om de geschiedenis van het systeem van dwangprostitutie dat door het Japans Keizerlijk Leger bekender te maken, is de tekst vrij in te zien. Het boek Levenslang Oorlog van Griselda Molemans toont meer feitelijke informatie over deze geschiedenis en is van groot belang geweest bij het onderzoek en het schrijven van Troost.

Mocht u de tekst willen opvoeren of iets ervan willen gebruiken voor een voorstelling of lezing, is dat mogelijk. Neem dan contact op met Melissa Knollenburg via agentschap Ash Agency, Shaked Franke: shaked@ashagency.amsterdam

toneeltekst Troost

 

Einde Japanse bezetting Nederlands-Indië

Troost is onderdeel van de Nationale Herdenking 15 augustus 1945. Op 15 augustus staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de oorlog tegen Japan en de Japanse bezetting van Nederlands-Indië. We organiseren in augustus rondom deze herdenking verschillende activiteiten.

Programma
Vanaf 14:00 start het programma in de Koninklijke Schouwburg. Er zijn lezingen, een tentoonstelling en Indonesische hapjes. Om 16:00 begint daar in de Grote Zaal de voorstelling Troost. Met een dagticket (€ 13,50) heb je toegang tot alle onderdelen.

Programma

Credits

Tekst: Melissa Knollenburg
Regie: Chyramain van Kempen
Spel: Esther Scheldwacht, June Yanez, Yela de Koning, Sayo Cadmus e.a. 
Artistieke ondersteuning: Eric de Vroedt, Willemijn Barelds en Erna van den Berg
Productieleiding: Stephanie Soemanta
Techniek: Gert van Elderen en Koen Veldman