SONGOFSONGS

Boogaerdt/VanderSchoot
wo 6 nov - 20:15
wo 6 nov 2024
20:15
  • wo 6 nov 2024
    20:15
    Theater aan het Spui
    Zaal 2

Met de sensuele, muzikale peepshow SONGOFSONGS brengt Boogaerdt/VanderSchoot dit seizoen een ecologische orgie naar de theaters. Deze bewegingsvoorstelling haalt inspiratie uit de meest obscure tekst van de bijbel: Het Hooglied

Een ecologische orgie met happy-endings

SONGOFSONGS dompelt het publiek onder in een soorten-overschrijdend liefdesspel dat, op de pompende pulse van OTION’s real-life beats, toewerkt naar een panseksueel polyfoon orgasme. Een zoektocht naar een lang vergeten werkelijkheid waar alles met alles de liefde bedrijft. 

Boogaerdt/VanderSchoot werkt voor SONGOFSONGS speciaal samen met componist, spoken-word artiest en danser/choreograaf OTION. OTION was recent nog te zien in onze theaterhit Tijd zal ons leren. Ook componeerde hij sound art voor de tentoonstelling Continue This Thread, die op dit moment te zien is in het Amsterdam Museum.

Facts

  • De beroemde bijbeltekst Song of Songs, of het Hooglied, wordt door theologen gedateerd op de 10e eeuw v. Chr. 

  • De tekst wordt echter vaak in verband gebracht met de Hiëros gamos, het heilige huwelijk van tegengestelden: man-vrouw, god-mens, hemel-aarde, oost-west, vereerd als de rituele vereniging van de Sumerische godin Inanna met de god Dumuzi rondom 3000 v. Chr. Voortkomend uit een veel oudere heilige traditie kan het Hooglied dus worden beschouwd als een oeroude love song. 

  • In lijn met de eco-feministische interpretatie, die stelt dat het Hooglied veel meer bezingt dan de menselijke heteroseksuele liefde, bewerkt Boogaerdt/VanderSchoot Song of Songs als een liefdesspel tussen meervoudige en meersoortige lichamelijke verschijningsvormen.

Credits

Van en door Suzan Boogaerdt, Bianca van der Schoot en OTION | In samenwerking met performers Klara Alexova, Melyn Chow en Sjaid Foncé