Metgezwel

REINDIER & Sander Plukaard
do 9 jan - ma 19 mei
do 9 jan
-
ma 19 mei

Na een overdonderend succes op theaterfestival de Parade komt Metgezwel terug naar de theaters! In deze humorvolle muziektheatervoorstelling vertellen twee chaotische kunstenaars, acteur Sander Plukaard en muzikant REINDIER, hoe ze bleven zoeken naar het sprankje hoop in donkere tijden.

Hoe overleeft een relatie je grootste nachtmerrie? Je partner blijkt een hoofdtumor te hebben. Iedere ochtend staan acteur Sander Plukaard en muzikant REINDIER op met een glimlach en een dansje. Niet dat er iets te vieren valt, maar het enige wat ze door deze periode kan dragen, is positiviteit.

“Misschien wel de mooiste Paradevoorstelling in jaren.”

“Is dat nou wel zo verstandig?” vroegen vrienden zich vertwijfeld af toen Sander en Reinier aankondigden dat ze samen een voorstelling gingen maken over die zware periode in hun leven. Reinier was net bestraald voor een tumor in zijn hoofd en Sander had maanden voor hem gezorgd. Toch wilden ze dit project samen aangaan. Niet door alles eindeloos te bespreken aan de keukentafel of door lange, louterende wandelingen te maken. Nee, voor hen moest het een theatervoorstelling worden, vol muziek en scherpe teksten.

Voor de Parade maakten ze in 2023 een dertig minuten durende versie, die enthousiast werd ontvangen door publiek en recensenten. “Misschien wel de mooiste Paradevoorstelling in jaren,” schreef de Theaterkrant. Sander en Reinier voelden dat ze iets bijzonders in handen hadden. De overweldigende reacties gaven hen het vertrouwen om van Metgezwel een avondvullende voorstelling te maken. Een voorstelling die nog meer perspectief biedt op hoe het is om als geliefden een zware tijd door te maken, en die nog meer mensen raakt met een unieke mix van warmte, chaos, muziek, humor en oprechte kwetsbaarheid. 

"Wij willen laten zien dit echt iedereen dit kan overkomen en dat het ook kansen geeft. Op het dieptepunt van onze wanhoop, voelden we óók heel veel verbinding. Er zit veel liefde in zorgen voor elkaar. Mantelzorgen is alleen zo’n stoffig woord, wij vertellen het verhaal anders. Sexy en fris, met retegoeie popmuziek.” - Sander en Reinier

Een voorstelling over ziekte en troost, die alleen maar bewondering oproept.

★★★★ de Volkskrant 

In de media

“Muziektheater dat recht in het hart raakt” - Parool

“Het is beklemmend mooi, zeker het slotnummer Hou me vast, als de twee mannen samenvloeien als ze quatre-mains op de toetsen spelen“ - Theaterkrant 

"Een voorstelling over ziekte en troost, die alleen maar bewondering oproept." - ★★★★ Volkskrant 

"De mooiste Paradevoorstelling in jaren." - Theaterkrant 

De makers

Sander Plukaard (1989) studeerde in 2013 af aan de Amsterdamse Toneelschool & Kleinkunstacademie. In 2024 trad hij toe tot het acteurs-ensemble van Het Nationale Theater. Recent speelde hij in de succesvolle voorstelling COCK van Theater Oostpool en Antigone van Het Nationale Theater.

REINDIER (Reinier van Harten, 1991) studeerde in 2017 af aan het Conservatorium van Amsterdam, afdeling pop voor zang en piano. Zijn afstudeervoorstelling gooide hoge ogen bij zowel theaters als poppodia en zijn werk stond op zowel Theaterfestival Oerol als in poptempel Paradiso. 

Credits

Acteur/muzikant Sander Plukaard | Acteur/muzikant REINDIER (Reinier van Harten) | Muzikant Sergio Escoda | Compositie REINDIER, Sergio Escoda | Script Sander Plukaard, Reinier van Harten | Liedtekst Ik moet jou in m’n leven Jurrian van Dongen | Regie Gerardjan Rijnders | Scenografie Marjolijn Brouwer
| Lichtontwerp Yuri Schreuders | Choreograaf Art Wutthinan Srisayam | Techniek Stijn Hoes | Productie & zakelijk ondersteuning Sanne Priem | Marketing Nadine van Pinxteren | Met dank aan Theaterfestival de Parade, Paul Cornelissen, Marlou Stolk, Tim Lafeber, Maarten van Erp, Wieke Hengeveld, Cees Debets, Rachel Feuchtwang, Eric de Vroedt, Joost de Kleine BeekMetgezwel is gemaakt door Stichting REINDIER in coproductie met Het Nationale Theater. Deze voorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door Fonds Podiumkunsten, FONDS21, Amsterdams Fonds voor de Kunst, het Cultuurfonds, NORMA en Stichting Melanie