Slachtoffers Japanse bezetting herdacht in de Schouwburg

Op 15 augustus stonden we in de Koninklijke Schouwburg stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog voor het Koninkrijk der Nederlanden en herdenken we alle slachtoffers van de Japanse bezetting van voormalig Nederlands-Indië. In aanloop naar de herdenking 's avonds bij het Indisch Monument, was er een heel programma. Centraal stond de theatervoorstelling Troost - een nieuwe tekst van schrijver Melissa Knollenburg.

Een duik in jouw Indo-Europese roots

De deuren van de Koninklijke Schouwburg gingen om 14.00 uur open voor een uitgebreid programma. Bezoekers konden alles te weten komen over hun Indo-Europese roots. Medewerkers van het Centrum voor familiegeschiedenis (CBG) en de Indische Genealogische Vereniging (IGV) gaven de hele middag advies. Drie bekende Nederlanders met Indo-Europese roots werden geïnterviewd over hun familiegeschiedenis en onderzoeker Martijn Spruit gaf een lezing over Het Koloniale Huwelijk. Vooral vrouwen waren slachtoffer van het koloniale juridische systeem.

Voorstelling Troost

Schrijver Melissa Knollenburg schreef speciaal voor deze herdenking de toneeltekst Troost. De voorstelling werd gespeeld door Esther Scheldwacht, June Yanez, Yela de Koning en Ṣayọ Cadmus. Troost is een woedend, kwetsbaar en emotioneel verhaal over geweld op vrouwen in oorlog. Het vertelt het verhaal van troostmeisjes. Na afloop kreeg iedereen een Nasi Bunkus - een symbolisch gerechtje. Het Rode Kruis deelde dit destijds uit aan iedereen die terugkwam uit de Japanse kampen.

Toneeltekst Troost
Om de geschiedenis van het systeem van dwangprostitutie dat door het Japans Keizerlijk Leger werd ingevoerd, bekender te maken, is de tekst vrij in te zien. Het boek Levenslang Oorlog van Griselda Molemans toont meer feitelijke informatie over deze geschiedenis en is van groot belang geweest bij het onderzoek en het schrijven van Troost.

toneeltekst Troost

Indofoodtours en met de Willemsvaart naar het monument

Na afloop van de voorstelling lag de boot van de Willemsvaart klaar om bezoekers naar het Indisch Monument te brengen voor de officiële herdenking. Ook konden bezoekers meedoen een een miniversie van de Indofoodtours die langs een aantal toko's en eethuisjes leidde. Op de route kregen de deelnemers iets lekkers te eten en hoorden ze het verhaal bij het gerechtje. Om 19:00 begon de herdenking op het veld bij het monument. De herdenking werd  ook live uitgezonden de Schouwburg.

Speech Esther Scheldwacht op 16 augustus 2024

Op 16 augustus sprak actrice Esther Scheldwacht op de Dekoloniale Indonesië-Nederland Herdenking in Amsterdam. Ze gaf een steengoede, urgente en mooie speech over het 'Indisch zijn', de erfenissen van de kolonie en ook over theater en acteren.  

Lees speech Esther Scheldwacht

foto: Martijn Beekman