Aflevering 3: Wit verzet
Aflevering 3 van Tijd zal ons leren: De talkshow gaat over het verzet vanuit witte mensen tijdens de koloniale tijd. Slavernij werd tenslotte niet door iedereen geaccepteerd of normaal gevonden. Niet alleen door de mensen die werden onderdrukt, maar ook niet door de mensen in Europa. In de koloniale tijd hebben zij altijd het besef gehad dat de slavernij mensonterend was. Toch duurde het nog 250 jaar na dat besef voordat witte mensen zich collectief opstelden als bondgenoot tegen de slavernij.
Romana Vrede en Otion onderzoeken mensen, verhalen en aanknopingspunten over het witte verzet tegen de slavernij. Hierover praat ze met hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum Valika Smeulders en onze artistiek directeur Eric de Vroedt.
Onze gasten
Eric werd in 1972 in Rotterdam geboren, woont momenteel in Amsterdam en studeerde aan de Toneelschool Arnhem. Hij heeft alle witte en Aziatische bloedlijnen in zich; van zowel kolonisator als de inheemse bevolking van Ambon. Eric duikt voor zijn nieuwe voorstelling De eeuw van mijn moeder zijn familiegeschiedenis in.
Meer over De eeuw van mijn moeder⟶
Valika is geboren in Suriname, opgegroeid op Curacao en woont nu in Den Haag. Ze is gepromoveerd aan Universiteit Leiden met haar onderzoek naar presentatievormen slavernijverleden wereldwijd. Nu is Valika hoofd geschiedenis bij het Rijksmuseum. Met haar eigen stichting Pasado Presente betekende ze ontzettend veel voor Den Haag.
De talkshows worden mede mogelijk gemaakt door Rehana Ganga (programmamaker en dramaturg talkshows), Saly Ndoye (producer talkshows), Lennert Esser (videoregie en montage), Marco Alibux (lichtontwerp), Rutger Bouman (opnameleiding) Leroy van der Spek, (camera operator), Koen Veldman (camera operator), Bart de Lange (camera operator), Michiel Ros (zenders en microfoons), Daniel Kok (zenders en microfoons), Alexander Kramer (audio mixing) en Floor Ofner (productie assistent).