Kleine decortjes van Het Nationale Theater een uitkomst voor blinde bezoekers
Het Nationale Theater maakt van de decors van hun theatervoorstellingen een schaalmodel. Hiermee kunnen blinde en slechtziende bezoekers voelen hoe het decor eruitziet. De schaalmodellen of voelmaquettes zijn ontwikkeld door HNTonbeperkt, de afdeling binnen Het Nationale Theater die voorstellingen toegankelijk maakt voor bezoekers met een beperking. Ze worden 3D geprint door Drop of Lemon Studio. Ontwerper Alex Jurtan gebruikt daarin verschillende structuren om de tactiele waarneming te helpen. De losse onderdelen op de voelmaquette zitten vast met magneetjes en bewegende onderdelen zijn meegenomen. Veranderingen in het decor gedurende de voorstelling kunnen zo makkelijk worden nagebootst.
Totaalbeeld van het decor met voelmaquette
Speciaal voor blinde en slechtziende bezoekers organiseert Het Nationale Theater een "Meet & Feel" inleiding voorafgaand aan de voorstelling. In deze inleiding wordt volledig ingegaan op de visuele aspecten. De acteurs komen zich voorstellen in hun rol zodat iedereen al weet welke stem bij welke rol hoort. Ook kunnen de bezoekers voelen aan de kostuums en rekwisieten. Normaalgesproken loop je tijdens de inleiding door het echte decor, maar dan is het lastiger om een totaalbeeld te krijgen. Het schaalmodel is nu een uitkomst.
Extra verhaallijn biedt duidelijkheid
Bij de voorstellingen Laagland en Brown Sugar Baby werden de voelmaquettes voor het eerst gebruikt. Het meest recente decor dat in miniversie is uitgevoerd is voor Antigone die nu op tournee is. De blindentolk van Het Nationale Theater reist mee langs de theaters die audiodescriptie aanbieden aan hun publiek. Omdat de blindentolk in het repetitieproces is betrokken, kan er creatief gekeken worden hoe de audiodescriptie een onderdeel kan zijn van de voorstelling. Bijvoorbeeld door een extra verhaallijn toe te voegen, die verduidelijking biedt als je het spel niet kunt zien. Tijdens de voorstelling krijgen blinde en slechtziende bezoekers via een koptelefoon live audiodescriptie van een blindentolk van Het Nationale Theater.
Antigone op tournee
De tournee van Antigone (in regie van Nina Spijkers) speelt nog tot eind november. In Alkmaar (26 oktober), Haarlem (22 november) en in de Koninklijke Schouwburg in Den Haag (28 november) wordt de voorstelling met Audiodescriptie aangeboden.
HNTonbeperkt wordt mogelijk gemaakt met steun van de Gemeente Den Haag, fondsen en particuliere giften van donateurs.