In de avond naar Het Nationale Theater
Kom met je leerlingen/studenten naar een van onze voorstellingen in de avond. Educatiemaker Tim Lafeber heeft een speciale selectie gemaakt van voorstellingen die geschikt zijn om samen met je klas naar toe gaan. Er is een beperkte beschikbaarheid per avondvoorstelling, we kijken graag samen naar de mogelijkheden.
Na groots succes is De Plantage van onze voorouders terug, ditmaal in de Koninklijke Schouwburg! Twee vrouwen. De ene stamt af van tot slaaf gemaakten en de ander heeft voorouders die aandeel hadden in de plantages. Ze gaan samen op zoek naar hun gedeelte geschiedenis. Een muziektheatervoorstelling naar de gelijknamige bekroonde podcast, met actrices Malou Gorter en Manoushka Zeegelaar Breeveld.
Wat weegt zwaarder, het maatschappelijke belang of dat van het individu? Regisseur Nina Spijkers brengt een moderne versie van de Griekse tragedie Antigone. Een grootse voorstelling over familie, politiek, stabiliteit en rebellie, vol livemuziek.
Wegens groot succes komt De jaren terug! De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival als een van de mooiste, meest spraakmakende en indrukwekkende voorstellingen van afgelopen seizoen. Daarnaast won Mariana Aparicio voor haar rol de prestigieuze Theo d'Or, de prijs voor meest indrukwekkende vrouwelijke hoofdrol. Naast Mariana spelen in 2024 Nettie Blanken, Janni Goslinga, Ilke Paddenburg en June Yanez in de voorstelling.
Koning Krump is een adembenemend koningsdrama met de adem van Fox breaking news. Ruk je los van talkshows, ‘Amerika-kenners’ en complottheorieën en verlekker je aan Shakespeareaanse machtswellust, liefde, satire en noodlot.
Een spetterende remake van Shakespeares beroemde verhaal over liefde, vriendschap en identiteit. De dertienkoppige topcast van acteurs en dansers met Vanja Rukavina (Romeo) en Soumaya Ahouaoui (Julia) vertelt dit verhaal over hopeloze liefde en onmogelijke keuzes. In deze versie van het wereldberoemde verhaal met de vibe van een dark rave party stuwt dans het verhaal steeds verder voort. Wat als je grote liefde een pad kiest dat jij niet mag volgen. Kan je dan nog aan het noodlot ontsnappen en een eigen leven opbouwen?
Een oud huis wordt geteisterd door een tragische familiegeschiedenis. De jongste zus is ontkomen, maar wat is er met de oudste zus gebeurd? Als ze jaren later terugkeert naar haar ouderlijk huis wordt ze geconfronteerd met een weggestopt verleden. De enige manier om te overleven is de gruwelijke waarheid onder ogen te zien.
Speciaal voor de Theatertroep bewerkte hij zijn roman Schoonheidsdrift tot een daverende slapstick-komedie. Iedereen heeft die toeristische zucht naar 'authentieke ervaringen' en wil die ene mooie plek zien waar nog niemand is geweest en waar de natuur en cultuur nog zo ongerept is. Maar zodra de eerste toeristen zich op deze steeds zeldzamer wordende plekken begeven, is het hek van de dam. Deze paradoxale reisdrift, die precies dat vernietigt wat hij nastreeft, wordt onder de loep genomen in Blauwe Lucht.
Een uniek inkijkje in het tot stand komen van een voorstelling. Ruim voordat de repetitieperiode ten einde is, gaan de deuren van de repetitieruimte open. Voor het publiek een manier om van heel dichtbij te zien wat het vak theatermaken inhoudt. Welke keuzes gemaakt worden, welke darlings-gekilled worden en hoe de magie gecreeërd wordt. Voor de regisseur, acteurs, muzikanten, decor, licht- en kostuumontwerpers een kans om hun wildste, gekste, dapperste ideeën te toetsen. Verwacht geen affe voorstelling. Verwacht wel veel experiment, lef, live muziek, frisse ideeën en een opmaat naar de grotezaalvoorstelling Oersoep.
The Story of Travis, dé theaterhit van vorig seizoen komt terug! De voorstelling werd geselecteerd voor het Nederlands Theater Festival 2023 en acteur Ritzah Statia werd genomineerd voor de Colombina, voor haar krachtige rol als Travis' moeder. Een verhaal over het belang van het hebben van dromen, het laten gelden van je stem in een wereld die niet voor jou lijkt ingericht en het vinden van een thuis.
Drie vrouwen ontmoeten elkaar tussen de verffolies, krullers en tondeuses. Krampachtig klampen ze zich vast aan het enige wat hen dichterbij elkaar brengt; de Roddel. Hoe makkelijk oordelen we over iemand die we niet kennen? Hoe ver reikt onze empathie? Spill the tea is een horror-soap over roddelcultuur in een kapsalon. Met ons hoofd onder de droogkap en ogen op ons spiegelbeeld worden we geconfronteerd met onze onvermijdelijke hypocrisie en oneindige nieuwsgierigheid.
Een vrouw met de bijnaam Moeder Courage zet in oorlogstijd álles op het spel om met haar kinderen te overleven. We volgen haar hartverscheurende reis te midden van chaos en conflict. Regisseur Liesbeth Coltof brengt met Moeder Courage een rauwe, hedendaagse, maar ook liefdevolle muziektheatervoorstelling
Wat doe je als je het gevoel hebt dat alles voortdurend langs je heen jubelt? Boem. Wat als je de doffe bas wel hoort, maar geen idee hebt waar die vandaan komt. Boem, boem. Het leven aanvoelt als een groot stampend feest waarvan je de ingang maar niet kan vinden. Boem, boem, boem. Hoe lang blijf je zoeken op dat koude en verlaten bedrijventerrein? En zijn al die uitgelaten anderen er wel echt of zijn dat maar spoken in je hoofd?
De Surinaamse Anton de Kom was antikoloniale schrijver, activist en verzetsheld. Zijn belangrijke werk 'Wij slaven van Suriname' (1934) maakt de koloniale machtsstructuren pijnlijk inzichtelijk. In de theatervoorstelling Anton de Kom, mijn vader speelt Urmie Plein (Colombina winnares Ik zeg toch sorry) Judith De Kom - de enige dochter van Anton de Kom. Aan de hand van een gedicht dat Anton in haar poëziealbum schreef, gaat ze op zoek naar de man die haar vader was.
Contact
Wil je meer weten over een voorstelling of de voorstelling boeken? Neem dan contact op met educatiemaker Tim Lafeber via: 088 356 5338 of timlafeber@hnt.nl.