Marieke Timp

Hamlet

Studio Antigone
vr 14 mrt - zo 16 mrt
vr 14 mrt 2025
-
zo 16 mrt 2025

Shakespeare's Hamlet zouden we kunnen omschrijven als een thriller over een broedermoord, met als belangrijkste vraag “who dunit?”. In deze nieuwe bewerking zijn Hamlet en Ophelia echter niet waanzinnigen, maar juist soulmates die samen vechten om vrij te zijn. Voeg daar muziek uit de eigenwijze opera Hamlet van Ambroise Thomas aan toe en er wordt een volledig nieuw licht geworpen op de aloude klassieker. En zoals altijd doet studio_antigone_ dat met grote achting voor de oorspronkelijke tekst; de prachtige taal van Shakespeare.

In deze Hamlet ligt de focus op de zoektocht naar vrijheid. Hamlet prbeert zich te bevrijden van de schijnwereld van het hof, vergelijkbaar met de virtuele schijnwereld waarin we nu leven. Ophelia vecht met de ketenen van kuisheid en zwijgplicht. Ketenen die, zelfs nu nog, voor veel vrouwen gelden. 

Regisseur Agaath Witteman heeft in haar inmiddels 45-jarige carrière, zoals ook vorig seizoen met Antigone van Sophocles, bewezen dat respect voor de taal van de schrijver gepaard kan gaan met uiterst modern theater geschikt voor een breed publiek.

Credits

met Julien Croiset, Hans Croiset, Vincent Croiset, Marguerite de Brauw, Lidewij Mahler, Toto van Stekelenburg, Yannick Bronkhorst, Kyra van de Watering, Stefana Kraaijestein en Scott Reniers | regie Agaath Witteman | vertaling Bert Voeten | foto’s Marieke Timp