Phi Nguyen: "Zo'n ingrijpende beslissing als die van mijn ouders neem je niet zomaar"
Acteur Phi Nguyen werkte eerder met regisseur Eric de Vroedt voor de voorstelling mightysociety10. Nu repeteert hij voor De eeuw van mijn moeder. In aanloop naar de voorstelling vertelt hij over zijn ouders en zijn afkomst. “Ik krijg vaak te horen: ‘wat ben jij nou? Nederlands of Vietnamees?’ Dan zeg ik: allebei.”
“Ik ben een migrantenkind. Ik ben hier niet geboren. Ik heb Nederlands moeten leren. Ik ken het gevoel van opgroeien in een nieuwe cultuur, terwijl de cultuur van je ouders een andere is. Dat wordt vaak als een probleem gezien. Ik vind het mooi om die twee culturen naast elkaar te laten bestaan.”
Phi was 2 jaar oud toen zijn ouders uit Vietnam vluchtten. “Wij zijn bootvluchtelingen. Ik heb drie jaar in een vluchtelingenkamp gewoond, voordat we werden ingeloot voor Nederland. Ik praat hier zelden over. Zo’n ingrijpende beslissing als die van mijn ouders neem je niet zomaar. Daarvoor is doorzettingsvermogen nodig. En improvisatietalent. Dat heb ik zeker van ze meegekregen. En vooral ook naastenliefde.”
'Zoek en vind je eigen manier om te kunnen zijn wie je bent'
“Natuurlijk zijn er mechanismen die je alleen maar meemaakt als je bi-cultureel bent”, vervolgt Phi, “maar iedereen gaat daar op een andere manier mee om. Die verschillen zie je zelfs al binnen hetzelfde gezin. Mijn broertje, mijn zus en ik doen dat ieder op onze eigen manier. Dat wil ik straks ook aan mijn zoontje meegeven: zoek en vind je eigen manier om te kunnen zijn wie je bent.”
“Lekker eten geeft je het gevoel van thuis,” vertelt Phi. “Het eerste wat een migrant doet is manieren vinden om het eten van thuis te kunnen maken. Soms zijn de ingrediënten daarvoor er niet en moet je andere producten gebruiken. Dan ontstaat er weer iets nieuws. In een land met veel migranten kun je over het algemeen lekker eten.” Phi heeft een koksopleiding gedaan. “Ik hou van allerlei soorten keukens. Ik kan me herinneren dat ik voor het eerst gesmolten kaas at. Ik dacht: wow, wat is dit! Het bleek een hele slechte tosti: wit casinobrood met kaas erop en dan in de magnetron. Een slechtere versie van een tosti bestaat er niet, maar ik vond ‘m heerlijk!”
De eeuw van mijn moeder
Regisseur Eric de Vroedt dook zijn familiegeschiedenis in en schreef een verhaal over zijn eigen moeder, de migratie van Nederlands-Indië naar Nederland en welke sporen die nalaat in een familie. Een fantastische cast, met Esther Scheldwacht als moeder Winnie, brengt dit herkenbare verhaal opnieuw tot leven in een marathonvoorstelling. De eeuw van mijn moeder is exclusief te zien in de Koninklijke Schouwburg